Izložba ´LXX´, 2009.

Autorice koncepcije / kustosice: mr. sc. Branka Hlevnjak, Maša Štrbac

 

Kontinuitet tematskih/problemskih izložaba što ih Hrvatski fotosavez od 1995. godine priređuje u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu nastavljen je izložbom priređenom u povodu obilježavanja 70. obljetnice osnutka Hrvatskog fotosaveza, naslovljenom "LXX".

Sukladno zamisli autorica koncepcije/kustosica izložbe, izložba je bila posvećena projektu koji najbolje odražava temeljnu programsku orijentaciju Hrvatskog fotosaveza -fotografskim radionicama koje Savez organizira kontinuirano unatrag petnaest godina na području cijele Hrvatske.

Kustosice izložbe za izlaganje su odabrale radove 128 autora - sudionika fotoradionica što ih je Hrvatski fotosavez proveo od 1999. godine do danas, izrađene u formatu 70x100 cm i 50x70 cm, opremljene na kapa fix podlogama od 10 mm.

Dio izložbe čini i više od 400 dokumentarnih fotografija iz programa (format 20x30 cm, opremljene na kapa fix podlozi od 5 mm) i dokumentarna video prezentacija rada u fotoradionicama, koju je priredila Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosveza za mlade. Zlata Medak je i autorica prostornog i likovnog postava izložbe.

Uz izložbu tiskan je dvojezični (hrvatski, engleski) katalog s tekstovima kustosica izložbe, reprodukcijama po jedne fotografije svakog od autora predstavljenih na izložbi te kronološkim prikazom provedenih programa od 1994. do 2009. godine.