Izložba ´Nulta točka značenja. Nefunkcionalna, neprikazivačka, eksperimentalna i konceptualna fotografija u Hrvatskoj´, 2011.

Autorice projekta / kustosice: Sandra Križić Roban, Irena Gessner, Ivana Hanaček

 

Iz sažetka koncepcije:

"Od šezdesetih godina nadalje, fotografija postaje medij koji se na drugačiji način ´uvodi´ u široko zasnovano značenjsko polje suvremene umjetnosti. Fotografija postaje sve češće zastupljena u međunarodnim umjetničkim pokretima. Već situacionisti prisvajaju fotografije na koje nailaze u masovnim medijima reprezentirajući ih kako bi naglasili hipokriziju i površnost reklamne industrije i novina, kombinirajući ih sa svojim tekstovima koji komentiraju stanje u društvu. Na tragu toga, konceptualni umjetnici ´prisvajaju´ fotografiju kao medij kojim ne samo da dokumentiraju svoje raznovrsne akcije i događanja, nego se sve više fokusiraju na stvaranje i komuniciranje ideja i/ili koncepata. Umjesto stvaranja materijalnih predmeta, upotrebljavaju fotografiju kojom dokumentiraju performanse i happeninge. Fotografija za pojedine autore postaje ogledalo pomoću kojeg je moguće zabilježiti premještanje, a fotoaparat se smatra ´beskonačnim´ pomagalom - nešto poput mašine koja bez prestanka bilježi vizualni slijed i omogućuje stvaranje beskrajnog broja reprodukcija.
Od 60-ih godina fotografija postaje medij eksperimentiranja i istraživanja - u nju se uvode elementi jezika, dokumenta, propituje se priroda umjetnosti. Autori se ne zanimaju primarno za razvitak njezinih tehničkih mogućnosti ili same kvalitete snimanja, već fotografiju smatraju vrstom koordinate koja funkcionira poput odjeka nekog događaja, poput kanala - medija, u doslovnom smislu. Teorija ju razmatra u kontekstu dokaza, a ne predmeta. Sve navedeno svjedoči o promjenama u razumijevanju i tumačenju fotografije kao umjetnosti, osobito promjena načina njezina djelovanja, širenja područja interesa te oblika manifestiranja i posredovanja umjetničkih sadržaja, a na što su utjecale političke i društvene okolnosti kasnih šezdesetih godina.
Na izložbi posvećenoj nefunkcionalnoj, neprikazivačkoj, eksperimentalnoj i konceptualnoj fotografiji po prvi puta će se iz cjelovitog korpusa suvremene umjetnosti izdvojiti fotografija kao zaseban medij umjetničkog govora. Kroz povijesni osvrt i ´mapiranje´ trenutnog stanja uspostavit će se kontinuitet koji je utrla konceptualna umjetnost, a koji nastavljaju mnogi suvremeni umjetnici."

Na izložbi su prezentirani radovi odabranih autora, koji u pregledu razvoja nefunkcionalne, neprikazivačke, eksperimentalne i konceptualne fotografije u Hrvatskoj predstavljaju određene ishodišne točke: Borisa Cvjetanovića, Petra Dabca, Sandra Đukića, Igora Eškinje, Ivana Faktora, Tomislava Gotovca, Borisa Greinera, Vlatke Horvat, Željka Jermana, Davida Maljkovića, Antuna Maračića, Enesa Midžića, Marijana Molnara, Ivana Posavca, Davora Sanvincentija, Edite Schubert, Mladena Stilinovića, Slavena Tolja, Gorana Trbuljaka, Jospia Vanište, Mirjane Vodopija i Fedora Vučemilovića.

U sklopu dokumentarnih filmskih i video priloga (uz biblioteku) posjetitelji su mogli pogledati priloge iz ciklusa Fotografija u Hrvatskoj (nastale u produkciji HRT-a) o umjetnicima: Borisu Cvjetanoviću, Petru Dabcu, Željku Jermanu, Antunu Maračiću, Ivanu Posavcu, Goranu Trbuljaku, Fedoru Vučemiloviću te dio materijala koji su Leonida Kovač i Ana Opalić snimile o Editi Schubert. 

Umjesto kataloga, uz izložbu je objavljen tematski broj časopisa Život umjetnosti89/2011 (prosinac 2011.); autorski statementi i razgovori s autorima; teorijski i kritički tekstovi (Sandra Križić Roban, Ivana Hanaček, Irena Gessner, Leonida Kovač, Ješa Denegri, Victor Burgin, i dr.).

 

U sklopu projekta izložbe priređeni su i sljedeći prateći programi:

Predavanje naslovljeno "Nakon čega nastupa djelo. Bilješke o konceptualnom i dokumentarnom u suvremenoj fotografiji" autora Reinharda Brauna (Camera Austria, Graz, Austrija)

Akcija "Energija kruga" koju je u ispred Umjetničkog paviljona vodila Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade

Radionica "Tijelo fotografa: tijelo - alat" autora i voditelja Marka Ercegovića

Susret s umjetnikom - javni razgovor sa Sandrom Đukićem i razgled izložbe fokusiran na probleme fotografskog medija kojima je zaokupljen ovaj multimedijalni umjetnik

Kontinuirano su priređena stručna vodstva kustosica za posjetitelje izložbe.