Izložba suvremene hrvatske fotografije ´Lijepa naša domovino!´, 2013.

Autor koncepcije / kustos: Antun Maračić

O izložbi:

Istovjetnošću naslova s onim nacionalne himne ova izložba prvenstveno punktira svoju temu, a to je Hrvatske u aktualnom povijesnom trenutku. Istodobno, potenciran je kontrast između naivnog idealizma i ljubavnog zanosa koje stihovi himne iskazuju i stvarnosti zemlje koju izložba otkriva, a koja nije nimalo ružičasta.

Izložene fotografije djelo su profesionalnih fotoreportera, fotografa-umjetnika, kao i znanstvenika i multimedijalnih umjetnika koji se fotografijom služe kao jednim od sredstava izražavanja. Radovi u širokom rasponu tematskih segmenata svjedoče stanje privredne i moralne entropije u vidu uništenih tvornica, rasprodanih nacionalnih bogatstava, napadnutih zelenih predjela, propalih investicija, ugroženih egzistencija, letargije, straha i očaja s jedne i blaziranog glamura s druge strane.

No, nasuprot tome, na ovim slikama registriramo i ohrabrujuću pobunu ugroženih radnika i građana kojima su uskraćena osnovna sredstva za život, osujećena ljudska prava i javni prostor. Među eksponatima su i oni koji iskazuju pridruženu, ma koliko tek simboličnu, gestu umjetničke podrške svim onim neznanim patnicima i pobunjenicima na raštrkanim točkama zemlje.

U tom smislu ljepota iz himničnog teksta ponovno je prisutna, no preseljena i transformirana u djelo samih fotografa i umjetnika; u njihov napor da s kritičnošću, ali i empatijom te s preciznošću svog zanatskog i stvaralačkog uloga zabilježe život oko sebe, da istinu o našoj suvremenosti pokažu urbi et orbi. (Antun Maračić)

 

Sukladno konceptu, na izložbi su svojim fotografijama predstavljeni sljedeći autori: Tomislav Brajnović, Boris Cvjetanović, Marko Ercegović, Ronald Goršić, Boris Kovačev, Igor Kuduz, Siniša Labrović, Antun Maračić, Neja Markičević, Bojan Mucko, Nel Pavletić, Darije Petković, Neven Petrović, Davor Puklavec, Jasenko Rasol, Danko Stjepanović, Borko Vukosav.

 

Izloženo je ukupno 298 fotografija različitih formata (70x100 cm, 50x70 cm, 11x11 cm, 30x40 cm, 20x30 cm, 60x80 cm, 40x60 cm te 160x110 cm) opremljenih na kapafix pločama, uokvirenih aluminijskim okvirima, ili aluminijskom podlogom.

Uz izložbu tiskan je dvojezični (hrvatski - engleski) katalog.