Međunarodna izložba fotografija ´Optimalne projekcije´ - Suvremena fotografija iz Ruske Federacije, Bjelorusije i Ukrajine, 2012.

Autor koncepcije / kustos: Želimir Koščević

Prilikom boravka u Moskvi krajem ljeta 2011. godine prof. Koščević se osobno susreo s više od pedeset mlađih fotografa iz Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije a pregledao je i oko 120 portfolija. Na osnovi prikupljenih informacija, konačnim odabirom od dvadeset i jednog fotografa/fotografkinje s oko 200 fotografskih radova, stvoren je izuzetno zanimljiv pregled stanja na novijoj fotografskoj sceni u Ruskoj Federaciji, Ukrajini i Bjelorusiji. Prilikom odabira prof. Koščević se konzultirao s ruskim kolegama Evgenijem Bereznerom i Irinom Čmirevom.

U stvaranju osnovnog koncepta izložbe vodilo se računa o činjenici da je ovo prvo grupno predstavljanje ruske fotografije u Hrvatskoj, te da je to prilika da se putem medija fotografije publika upozna sa suvremenom ruskom svakodnevicom, viđenom okom i kamerom talentiranih ruskih fotografa. Ta svakodnevica nije povezana samo s urbanim životom velikih gradova, već i svakodnevicom širom Rusije. Poneki fotografi usredotočili su svoju pažnju na ruralni život, drugi na gradske pejsaže. Odabrane fotografije ilustriraju sukob novog i starog, a u pojedinim slučajevima i dramu socijalne i kulturne konfrontacije. Izložbom se pokušalo dočarati tzv. „rusku dušu“ a široki tematski raspon pružio je publici zanimljivu informaciju o suvremenoj Rusiji.

Izložba fotografija dvadeset i jednog fotografa iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, pruža tek djelomični uvid u bogatstvo tema i motiva kojim mlada generacija fotografa vidi i bilježi vlastitu stvarnost. U tu su se ne tako davnu stvarnost uvukle dramatične scene iz Čečenije, ikone vjerske tradicije, sovjetske povijesti, ali i suvremena turbulentna svakodnevica. Pored suvremene urbane stvarnosti centara poput Moskve i Sankt Peterburga, živi Rusija svoj vječni ruralni i provincijski život. Pojedini autori stvaraju fascinantne slike stvarnosti koja ih okružuje, zalaze u intimu osobnih prostora i osobnih sudbina ili autorefleksije u vlastitiom ambijentu. 

Širina i pronicljivost kojima je mlada generacija medijem fotografije prepoznala, zamijetila i zabilježila gotovo sve aspekte vlastite svakidašnjice, šumove jednog turbulentnog razdoblja, ali i tišinu dalekih ravnica. Pravoslavlje i revolucionarnost otaca i djedova, ali i kontroverzno okruženje vlastite sadašnjosti. Ona je toliko bogata prizorima, zbivanjima, akcijom i tišinom da je ova izložba samo slikovni fragment te velike zemlje na Istoku. Pažnja koju posvećujemo mladoj generaciji fotografa iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, mali je doprinos otplati duga jednoj velikoj kulturi i umjetnosti koja je u 20. stoljeću itekako, a u fotografiji posebno, zadužila Zapadnu kulturu u cjelini.

Želimir Koščević, prof. 

  

Autori na izložbi: Dmitrij Beljakov, Pavel Golovkin, Lucia Ganieva, Sergej Karpov, Leo Klenin, Anastasia Kičigina, Aleksandar Krjažev, Slava Koroljov, Marina Krugljakova, Ivan Mihajlov, Aleksej Malgavko, Aleksej Mjakišev, Vija Muragina, Aleks Naanu, Uladzimir Parfjanok, Nataša Pavlovskaja, Aleksandr Petrosjan, Ilja Pitalev, Pavel Smertin, Vladimir Sokolajev, Evgeni Zalužnij. Svaki je autor predstavljen s 8 – 10 fotografskih radova.

Produkcija izložbe obuhvatila je izradu svih fotografskih djela 20 autora osim jedne autorice čija su djela posuđena iz Galerije Nessim u Budimpešti. Formati fotografija su 40x50 cm, 50x70 cm, 60x80 cm, 70x100 cm, 100x70 cm, 100x130 cm i 120x160 cm. Sve izrađene fotografije lijepljene su na PE podlogu i uokvirene metalnim ili drvenim okvirima.

 

Okupljenima na otvorenju izložbe u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu obratili su se ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković, veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, njegova ekscelencija dr. Robert Markaryan, i mr. sc. Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministrice kulture RH, koja je i otvorila izložbu.

Izložba „Optimalne projekcije – suvremena fotografija iz Ruske Federacije, Bjelorusije i Ukrajine“ izazvala je znatnu medijsku pozornost i zanimanje javnosti, a bez sumnje predstavlja doprinos proširenju kulturnih veza između Republike Hrvatske i Ruske Federacije. 

Izložbu prati katalog s uvodnim tekstovima prof. Želimira Koščevića i dr. Irine Čmireve, kratkim biografskim podacima autora te reprodukcijama dijela izloženih radova.