Međunarodna izložba suvremene fotografije ´Niti iz, niti prema´, 2010.

Autorice koncepcije / kustosice: Antonia Majača, Ivana Bago (Institute for Duration, Location and Variables - DelVe)

Smještena u historicistički Umjetnički paviljon koji je rezultat razmjene između Budimpešte i Zagreba na prijelomu prošlog stoljeća, izložba odražava odnose posvijesti i arhitekture, fotografije i ideologije izložbe s jedne strane te povijesti moći i potlačenosti, kao i povijesti prošlih utopijskih i futuroloških vizija, utjelovljenih u obećanjima arhitekture i tehnologije, s druge. Ona se pita kako je moguće danas, nakon razdoblja politika identiteta i fragmentiranih naracija, vidjeti svijet "kao cjelinu", kao što je pokušao sociolog Robert Robertson ranih 90-ih godina prošlog stoljeća, nakon sloma istočnoeuropskih socijalističkih projekata, ukazujući na novi obzor jedinstva - iako iz bitno zapadnjačke perspektive?
Je li nužno pokušati ponovo vidjeti "svijet kao cjelinu" u trenutku kada stanovništvo planete doseže brojku od 7 milijardi, a dvije njegove trećine još uvijek su obilježene iskustvom kolonijalizma i eksploatacije? Ili ta ideja nužno pripada zapadnoj imaginaciji i idejama moderniteta i napretka te kolonijalnih jednadžbi kao sredstva za njihovu realizaciju? Svijet više nije podijeljen na prvi, drugi i treći, nego na globalni sjever i globalni jug, i čini se da neoliberalna globalizacija, maksimalizirane mogućnosti komunikacije i nagli napredak tehnologije i biotehnologije nisu donijeli emancipaciju, nego su samo poslužili tome da se sredstva kolonizacije učine suptilnijima. Kakve bi vizije budućnosti mogle biti zajedničke "Sjeveru" i "Jugu", s njihovim kolosalnim ekonomskim razlikama, kada je ekonomija onog prvog zasnovana na ´nematerijalnim´ i fiktivnim financijskim tržištima, a ipak ovisi o jeftinom i materijalnom radu ovog drugog, kada se snovi o virtualnim svjetovima onog prvog nalaze u kontrastu s ´golim životom´ onog drugog? Hoće li prijetnja globalne ekološke katastrofe biti ujedinjavajući faktor u razmatranju zajedničke odgovornosti za promišljanje budućnosti?
Bez obzira na to dotiču li se izravno politike reprezentacije i izložbenih povijesti, radovi prikazani na ovoj izložbi ulaze u trag prošlim "namjerama", dovođenju u odnos onoga što je bilo ´proizvedeno´ i reprezentirano s onime potisnutim i odsutnim, onoga što je nastalo slučajno i paleo-budućnosti koje se nikada nisu ostvarile, osobito se usredotočujući na arhitekturu i fotografiju u otkrivanju napetosti između postojećih stvarnosti i društvenih sukoba, i žudeći za time da se svijet tek dogodi.

 

Na izložbi su predstavljeni sljedeći autori: Vahram Aghasyan, Ben Cain, Alex Cecchetti, Haris Epaminonda, Zachary Formwalt, Tina Gverović, Gregor Neuerer, Lisl Ponger, Olivia Plender, Marinella Senatore, Guido van der Werve.

U sklopu izložbe organizirano je vodstvo po izložbi te predavanje autorice Lisl Ponger (Beč).