41. izložba 2013. godine

Teme natječaja TRADICIJE I BAŠTINA NARODA MOJE ZEMLJE, u povodu 10. obljetnice konvencije koja štiti pučku umjetnost, obrte, obrede i tradicijska znanja – UNESCO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine:
Tradicijska odjeća /narodne nošnje/ u mojoj zemlji, Lijepe stvari koje izrađuju obrtnici u mojoj zemlji, Seoski /narodni/ plesovi, Seoska svadba, Pučke legende moje zemlje – O čemu one govore?, Pučki običaji, obredi i tradicije tijekom godine

Prijavljeno iz HFS:
46 fotografija 24 autora nastalih u fotoradionicama za mlade koje je Hrvatski fotosavez priredio na Braču, Hvaru, na području Slavonije i Srijema, u selu Končanici kraj Daruvara te na Lastovu

Ukupno:

68 zemalja; za izložbu odabran 1.391 rad

Nagrade:

- Medalja „Ruža Lidica“ kolekciji Hrvatskog fotosaveza za cjelokupnu prezentaciju

Iz Izvještaja stručnog ocjenjivačkog tijela 41. međunarodne izložbe dječjeg likovnog stvaralaštva Lidice 2013.:

(...) Djeca, koju su dobro motivirali i s temom upoznali njihovi učitelji, prikazala su mnogo od nabrojane baštine svojih zemalja – tradicijske obrte, obrede, običaje i pučko stvaralaštvo, od kojih su mnogi i u zemljama podrijetla rijetki i jedinstveni u nekom području, vrijedni očuvanja za buduće naraštaje. 
(...) Prispjeli radovi pokazali su da su škole zauzele vrlo odgovoran stav prema izložbi. Ove je godine velika većina škola poslala dobro napravljene i dobro odabrane kolekcije umjetničkih radova, što je jasno ukazalo na promišljeni i odmjereni pristup.  (...) Osobnost učitelja, njegova/njezina vještina, znanje, odgovornost i entuzijazam i dalje su odlučujući faktor u obrazovnom procesu. (...) Pri ocjenjivanju radova, ocjenjivačko tijelo je poštovalo nacionalne tradicije i obilježja pojedine zemlje. Među plošnim radovima, najbolji su bili oni pristigli iz (...), Hrvatske (7 medalja), (...). Kada je riječ o fotografijama, ocjenjivačko tijelo je ponovno bilo zadovoljno prvorazrednim fotografijama iz hrvatskih fotoklubovate iz ruskih i ukrajinskih škola.       

  Međunarodna suradnja - Sve