2017. Dodjela priznanja za međunarodnu izložbu Lidice

Međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva Lidice ustanovljena je 1967. godine u znak sjećanja na djecu žrtve iz češkog sela Lidica, koju su ubili njemački nacisti 1942. godine, kao i na svu ostalu djecu poginulu u ratovima. U početku je bila nacionalna, ali 1973. godine ova izložba je postala međunarodna te je otad poznata djeci i učiteljima ne samo u Češkoj i Slovačkoj nego i širom svijeta. Organizator natječaja i izložbe je Memorijalni centar Lidice uz potporu Ministarstva kulture, Ministarstva obrazovanja, mladih i sporta i Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike te Češkog povjerenstva za UNESCO.

Hrvatski fotosavez na natječaj redovito šalje fotografije mladih autora nastalih u provedenim fotoradionicama, sukladno predviđenoj temi.

Ovogodišnji natječaj za 45. izložbu imao je temu "PUTOVANJE".
Organizator je primio ukupno 25690 radova u različitim tehnikama iz 83 zemlje, od čega 769 fotografija.

Radovi mladih autora iz Hrvatske opet su postigli zapažen uspjeh: medaljom "Ruža Lidica" nagrađena je kolekcija fotografija Hrvatskog fotosaveza koju čine fotografije Marijane Buratović (OŠ Jelsa), Marte Grabić (OŠ Jelsa), Benjamina Peronje (OŠ Jelsa), Josipe Tepić (OŠ Petra Hektorovića Stari Grad) i Dijane Tot (OŠ Domašinec). Medaljom "Ruža Lidica" nagrađena je i Nina Stanić (OŠ Mejaši, Split).
Nagrađeni su također i Fran Šandor (diploma) iz OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće i Nea Pohižek (diploma) iz Fotokluba Valpovo.

Na svečanosti u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu priznanja nagrađenima uručio je Njegova Ekselencija gosp. Vladimír Zavázal, veleposlanik Republike Češke u Hrvatskoj.

  Novosti - Sve