Fotomonografija ´U potrazi za drevnim Farosom´

Publikacija "U potrazi za drevnim Farosom" nastala je kao rezultat provedenih fotoradionica Hrvatskog fotosaveza za mlade na području Starogradskoga polja i Staroga Grada na otoku Hvaru. Autori su učenici Osnovne škole Petra Hektorovića iz Starog Grada.
Realizirana je u suradnji s OŠ Petra Hektorovića i Gradom Starim Gradom na Hvaru.
Formata 21x21 cm, opsega 114 stranica, sadrži tekstove o povijesti Staroga Grada i Starogradskog polja, kartu Starogradskog polja te 98 fotografija polaznika fotoradionica. 

Uvodni tekst potpisuje Lucija Puljak, dr. sc., članica Odbora za rad s mladima: 
Ova je knjižica fotografski memento, svojevrsni emocionalno vizualni spomenar otoka Hvara, posebice Stõrega Grôda i Starogrôjskega pȍja. Autori su mu učenici Osnovne škole Petra Hektorovića.
Vidne dojmove o spomenutoj temi osnovnoškolci su iskazali kroz radionice Hrvatskoga fotosaveza održane u travnju i rujnu 2012., a uz vodstvo zanesenih mentora Zlate Medak i Predraga Bosnara.
U fotografskom umijeću posve neiskusni, mladi autori razmilili su se otokom s fotografskim aparatima u rukama, oboružani željom da zaustave u vremenu bezvremenu ljepotu različitih lica svoga otoka. Njihov najvažniji i najsnažniji alat bilo je otvoreno srce, a poticaj za rad predstavljala je njihova radost druženja i stvaranja. Posljedice te višednevne aktivnosti sažete su u ovoj publikaciji. Vidljivo je da su mladi kucali na vrata otočkih početaka, tražili materijalne dokaze o njegovoj milenijskoj povijesti. Dječjim se pogledima otvarala sama bit otoka: siva izdržljivost vječnoga kamena, rumenilo sušama izmrcvarene zemlje te modrilo neba i mora. U tom trolistu nastale su zavodljive fotografije koje ne bliješte skupom i mondenom turističkom ponudom, čime se Hvar sve više identificira u javnosti. Između toga novoga hvarskog identiteta i ovoga koji osnovnoškolci nude javnosti mnogo je razlika.
Hvar je otok bogate povijesti koja je ovjekovječena u njegovu kulturnom krajoliku. No, krajolik se ne ističe blještavilom, nego skromnošću i dubinskom ljepotom, o čemu svjedoče dječje fotografije. Kad bi se hvarski identitet izvodio iz učeničkih fotografija odabranih za ovu publikaciju, ja bih ga sažela u dvije riječi: jar i žestina. Jar se jednako ogleda u rumenilu crljenice sa starogrojskega poja kao i rumenim (ruzinavim) suzama što ih je isplakalo vrijeme na pročeljima kuća. Jar i žestina izbijaju iz suncem ožmarana kamena postivana u gomile, što okružuju otočka polja i pristave; utkana u izlizane pločnike gradskih ulica; ugrađena u fasade povijesnih ljetnikovaca i otočkih ulica. Rumeni jar koji izbija iz gotovo svake fotografije kao da se može namirisati. Prepunja srca i nosnice opojnim mirisom lavande, kadulje, smilja, vriska i mravinca...
Možda se naš doživljaj Hvara ne podudara s doživljajem ovih mladih autora, ali u svakom slučaju, ovom smo knjigom pozvani i odzovimo se avanturi otkrivanja i zamišljanja skrivene biti otoka.

 

Knjiga je javno predstavljena 29. siječnja 2014. godine u Hrvatskom domu u Starom Gradu.

  Izdavačka djelatnost - Sve